Onkel Kånkel - pionjären avled i helgen

3,030 Views
Published

August 17, 2009 Onkel Kånkel Dog i famnen på sambon. Sveriges hemligaste artist avled i helgen

Onkel Kånkel är död.

Könsrockens mytomspunna pionjär avled i helgen i en hjärtattack.

"Aftonbladet.se kan nu avslöja vem han var – Håkan Florå, 47, från Farsta i Stockholm."

Hyllad och avskydd. Med bandet Onkel Kånkel and his kånkelbär delade han landet i två delar under 80- och 90-talen.

De omtvistade texterna handlade ofta om pedofili, bajs, könsdelar och funktionshinder. Genial och enkel humor, tyckte vissa. Äckligt och barnsligt, ansåg andra.

Onkel Kånkel & his Kånkelbär bildades 1979. Medlemmarna antog pseudonymerna Onkel Kånkel, Cp-Sven, Epilepsi-Kurt, Stomi-Bertil och Arne Tammer. Bandet var pionjärer inom den så kallade könsrocken, där tabubelagda ämnen som avföring, pedofili, nazism och funktionshinder var ett viktigt inslag.

Under 1980- och 90-talet delade bandet Sverige i två läger, där en del tyckte att de var frånstötande medan andra ansåg att de var både kul och humoristiska.

Onkel Kånkels texter fick riksdagsmannen Inge Carlsson (S) att 1995 föreslå ett "förbud mot kränkande musiktexter". Förslaget avfärdades med hänvisning till yttrandefriheten, med tillägget att spridandet av sådana texter är "motbjudande och sorgligt, men tillåtet".

Håkan Florå var mån om att hålla sin identitet hemlig, och när bandet uppträdde på Hulstfredsfestivalen 1993 var det med masker och bandage för ansiktet. I övrigt uppträdde de sällan live.

Håkan Florå blev 47 år. RIP

Category
Rock & Alternative
Tags
Onkel, Kånkel, Ferdinand, Runkbögen, CP, Sjukt, KÖN, död, avled, rip, Tomtekuk, Ikväll, CP ÅKE, Tio, små, stjärtgossar, bögen, överraskar, röven
Be the first to comment